08 дек. 2023 г.

Кения: Eдно кърваво възкресение

https://static01.nyt.com/images/2015/04/03/world/03KENYA3/03KENYA3-superJumbo.jpg

Въоръжени членове на организацията „Ал-Шабаaб“ нападнаха колеж в Гариза, Североизточна Кения на 2 април 2015 г. и избиха 148 души. Нападателите отделиха студентите християни от мюсюлманите и ги избиха. Жертвите са предимно студенти на възраст между 19 и 23 години.

„Нападателите бяха в съседната стая – споделя студентката Сюзън Китоко. – Чух ги да питат хора дали са християни или мюсюлмани и след това чух изстрели и писъци.“ Сюзън счупила крака си при бягството, когато скочила през прозореца на стаята си на първия етаж на общежитието.

Рубен Муавита, студент на 21 години, си спомня, че видял как три студентки коленичили и молели нападателите за милост: „Грешката, която направиха, беше, че казаха: „Исусе, спаси ни, молим Те!“ Точно тогава те внезапно ги застреляха“.

Четиримата нападатели са засечени от кенийските служби за сигурност след еднодневна обсада. Всички те са членове на сомалийската ислямистка групировка „Ал-Шабааб“. Според слуховете и четиримата са се самоубили, взривявайки жилетки, пълни с взривно вещество. „Ал-Шабааб“ поема отговорност за кървавата баня, като казва, че това е в замяна на изпратените от Кения в Сомалия войски за борба с екстремистите.

Един от оцелелите, Колинс Уетангула, споделя пред Асошиетед Прес, че нападателите преминали през колежа, крещейки: „Ние сме Ал-Шабааб на суахили. Той чул, че нападателите влезли в общежитието, отваряли вратите и питали хората, които се криели там, дали са християни или мюсюлмани.

„Ако си християнин, те застрелват на място – казва Уетангула. – При всеки изстрел си мислех, че ще умра.“

Синтия Чероитич, на 19 години, се скрила в гардероба и се покрила с дрехи. „Аз просто се молех на моя Бог“, разказва тя.

Една от студентките първоначално помислила въоръжените мъже за полиция: „Изведнъж те хвърлиха експлозиви… там, където членовете на християнската организация се молеха“. Двадесет и двама студенти, които били събрани за сутрешна молитва и размишление, били убити от хвърлени по техния импровизиран параклис гранати.

Атаката е внимателно планирана, за да съвпадне с Възкресение Христово (по католическия календар). В църквите в цяла Кения молитвите за празника започнаха с тридневен траур за убитите.

„Тъжно е, че това нападение се случи по време на празненствата за Възкресение“, казва Джоузеф Алесандро, епископ в Римокатолическата църва, който служи в Гариза, града на нападението. „Повечето от студентите в колежа не са оттук, не са сомалийци и не са мюсюлмани“, добавя той.

Студент в Гариза, прибрал се вкъщи през почивните дни за Възкресение, споделя пред BBC, че много от студентите в Гариза са християни от Западна Кения. В Кения колежанското и университетското образование е на разменни начала, което означава, че студентите трябва да се обучават в област, различна от тази, в която са се обучавали в училище.

Повече от 80 процента от кенийците се самоопределят като християни, но в Североизточна Кения 90 процента са мюсюлмани.

Нека не забравяме да се молим за семействата на жертвите, за християните в Североизточна Кения, които живеят в непрестанен страх, и за кенийското правителство, което трябва да наложи ред в този размирен район.

 


Текстът е съставен по материали на OpenDoors: организация, която работи за разпространение на Божието слово и Благата вест в страни, в които християните са преследвани. През 2015 г. Кения заема 19-то място (от общо 50) в списъка на страните, в които християните са преследвани.

Similar Posts