20 май 2024 г.

Бог повика у дома п-р Саркис Паравазян

На 29 декември 2017 г. Бог повика при Себе Си пастир Саркис Месроб Паравазян, дългогодишен свещенослужител в Арменската евангелска църква в София. П-р Паравазян е роден 29 януари 1937 г. в град Русе в семейството на пастир Месроб Паравазян и неговата съпруга Завард. До 1956 г. семейството живее в Русе и там малкият Саркис завършва средното си образование. По това време поради липса на сграда арменската църква се събира в пастирския дом. От малък Саркис е възпитан в гостоприемство и служба на Бога.

Когато пастирът на софийската арменска църква умира през 1957 г., сем. Паравазян се премества в София и неговият баща поема църквата в столицата. Саркис Паравазян завършва икономика и дълго време работи в Българската народна банка и в Биохим. През цялото време служи с баща си в църквата. Но баща му ослепява и се налага той заедно с брат си да поеме изцяло служението.

През 1990 г. е ръкоположен като пастир в Евангелската арменска църква в Париж от пастирите Левонян, Кишишян и Агопян. Освен че редовно проповядва в София, п-р Паравазян пътува и отслужва богослуженията и в пловдивската арменска църква.

Пастир Саркис Паравазян е известен и със своята обществена дейност. През 2016 г. той получава грамота от Арменската държава за приноса си по отбелязването на стогодишнината от геноцида над арменския народ.

Арменската евангелска църква и Съюзът на евангелските съборни църкви скърбят за загубата на п-р Паравазян и се молят за утеха на неговите близки.

 


Съставил:
п-р Станислав Алексиев, по спомени на племенницата на п-р Паравазян, сестра Завард Махитарян

Similar Posts