24 юли 2024 г.

Над 2300 студенти се молят за Европа на събитието Revive

Младежи от 86 държави се събраха по Нова година в немския град Карлсруе за дългоочакваното събрание Revive Europe („Съживление за Европа“). Събитието цели да вдъхнови следващото поколение вярващи да търсят Божието водителство за обновлението и духовното възстановяване на Стария континент. Повече от 2300 млади християни откликнаха на призива и се струпаха за конференцията, която се проведе от 28 декември 2022 г. до 1 януари 2023 г.

Във второто си издание Revive е замислено като събрание, което да мотивира тийнейджъри и студенти да заявяват смело своята вяра в Христос, да си подават ръка за разпространението на Добрата вест и така заедно да изграждат Христовото царство на континента. В основата на тази конференция е стремежът към съживление, основано на прословутата дефиниция на Тим Келър, че съживлението е онзи процес, когато „задрямалите християни се пробуждат, номиналните вярващи се обръщат към Христос, а закоравелите хора вземат драматично решение да приемат Христовата вяра“.

Рамез Атала води изучаване върху Деяния 16-19 гл. | снимка: Revive Europe

По време на събитието бяха обсъдени три основни стълба за категоричното изявление на Благовестието: съживление в сърцето ни; съживление в университетите ни; съживление в Европа. Тези три области се основават на изследване на Деяния 16 до 18 глави, където се описва как още с първото си стъпване на Стария континент, Добрата вест за Исус Христос преобръща целия свят с главата надолу (вж. Деяния 17:6).

„Ние се молим християните в студентска и следстудентска възраст до такава степен да се изпълват с Божия Дух, че да могат още веднъж да допринесат за драматична и историческа промяна в Европа“, заяви Сара Брюъл, директор на движението Revive. Въз основа на тази визия конференцията постави силен акцент върху молитвата, вдъхновявайки младото поколение да търси Божието лице и Божията воля с още по-голяма ревност и настойчивост.

Проф. Джон Ленъкс и Люк Грийнуд | снимка: Revive Europe

По време на конференцията беше организирано многоезично хвалебно събрание, а за по-дълбокото вкореняване на участниците в Божието слово се проведоха общо 40 семинара като например дискусията „Бог и науката“, водена от проф. Джон Ленокс. По време на панелен диалог между Ленокс и Люк Грийнуд (директор на сдружението Steiger Europe) беше отправен силен призив към студентите християни да търсят творчески и трайни възможности как да представят и да внедрят Евангелието в своите висши учебни заведения в Европа.

Основните поучения върху Деяния 16-19 гл. бяха водени от Рамез Аталах и Зеф Никола. Освен тях на сцената се редуваха говорители като Хестър Зутмън, Даниел Стрикланд и Пийт Грейг.

Сара Брюъл (Revive), Дейв Пати (Josiah Venture) и Тим Адамс (IFES) споделят визията за Revive Europe пред Европейския лидерски форум (май 2022 г.) | снимка: Жоел Форстър, Evangelical Focus

„За нас тази конференция е изключително специална, понеже също така поставя официалното начало на Revive като нова организация, стартирайки от 1 януари 2023 г. – подчерта Сара Брюъл пред журналиста Жоел Форстър от сп. Evangelical Focus. – Изключително сме въодушевени от това, което предстои. Всички сме слушали квалификации за това, как Европа е блудният континент, колко е светска и дори постхристиянска. Но успоредно с това заедно чуваме и множество свидетелства и разкази за преобразени хора. Очевидно е, че Бог не е прекратил работата си сред европейците. Затова сме решени да се доверим на Неговото водителство и да вярваме, че Европа е в предсъживително състояние!“

Интервю със Сара Брюъл за списание Evangelical Focus.

За първото издание на конференцията вж. тук.

 


(По материали от Evangelical Focus.)

Similar Posts