20 май 2024 г.

Българският християнски студентски съюз с нов национален ръководител

От 11 до 17 юли 2022 г. се проведе редовният библейски лагер на Българския християнски студентски съюз (БХСС). Традиционното събитие бе под надслов „Трилогия-Марк“, а форматът му е замислен с цел насърчаване на индуктивното изучаване на Божието слово. Тази година вниманието на участниците беше фокусирано върху първата половина от Евангелието според Марк – най-старата биография на Исус, написана по завладяващ и динамичен начин.

Участваха двайсет и двама студенти и петима членове на екипа на БХСС. В продължение на една седмица всички те заедно се потопиха във вълнуващото библейско изучаване. Запленени от увлекателното повествование на Марк и изумени от дълбочината на Божието слово, всеки ден те преоткриваха колко превъзходен, търпелив и любящ е Господ Исус Христос.

Събитието се проведе в планинска обстановка недалеч от град Рожен. Чистотата и автентичността на прекрасната родопска обстановка, както и отделянето от големия град заедно с други вълнуващи се от Словото и обичащи Бога студенти – всичко това спомогна участниците да се откъснат от обичайното студентско ежедневие и да навлязат надълбоко в библейските разкази и в опознаването на Христовия характер.

Ежедневните осемчасови изучавания на Писанието се редуваха с много интерактивни игри, освежаващи разходки и екскурзия до Националната астрономическа обсерватория. Освен това лагерният огън и свободното време подсигуриха чудесна възможност както за сладко общение, така и за необходимата почивка. По-долу споделяме отзиви на двама участници в „Трилогия-Марк“.

Анастасия Панчева:

„Времето, прекарано в изучаване на Словото, е винаги прекрасно, особено когато човек е заобиколен от търсещи хора, както беше през изминалата седмица! Дълбокото вглеждане и разбиране на текста, писан някога и действащ днес, е изключително ценно преживяване, което те докосва много и биваш отвяван от величието на Бога! Знанията, които придобихме за изучаване, помагат да достигнеш до дълбини, за които не съм и предполагала, че съществуват!“

Елисавета Флорева:

Събитието „Трилогия-Марк“ беше емоционално и отварящо очите ми преживяване, чрез което успях да преборя страха и да опозная по-добре самата себе си. Чрез часовете, прекарани в изучаване (които ми се сториха малко), достигнах до отговора на въпроса „Кой е Исус?“, за Когото иначе мислех, че знам достатъчно. С ужас осъзнах, че съм поела по коварния път на закоравяването на сърцето. Но Христос ме изобличи чрез Словото за всички онези случаи, когато съм вземала решение да Му бъда вярна и впоследствие съм забравяла. Освен изобличение, тази седмица получих и огромно насърчение и нови знания, които ми помогнаха да разбера по-ясно Божието послание към нас. Горещо препоръчвам на всеки да преживее поне една „Трилогия“ и да усети радостта от времето, отдадено в опознаване на личността и делото на Исус!“

Наред с други събития и инициативи за благовестие и ученичество сред студенти, БХСС редовно организира конференцията „Трилогия“ с цел да подсигури условия участниците да имат „манускриптно индуктивно библейско изучаване“ върху различни части от Божието слово. Ръководителите на сдружението изхождат от убеждението, че няма по-добър начин младите хора да израстват във вярата и познаването на Христос от това, да се отдават на подробно изследване на библейския текст в малки групи. Именно тогава, чрез споделеното вникване в съдържанието на текста и съвместното извличане на библейските послания, Божият Дух работи в сърцето и изгражда новия вътрешен човек в нас. Конференцията „Трилогия“ за първи път е проведена през 2014 г. и оттогава стабилно се е утвърдила като любимо събитие на поколения студенти.

От 2016 г. национален директор на БХСС е Крейг Уайрънс. Той е автор на книгите Ученичество на практика и Благовестие на практика, които се използват от студенти из цяла България. През 2022 г. Крейг бе поканен да поеме отговорност към европейския екип на International Fellowship of Evangelical Students (IFES) в Европа. Затова от тази есен неговата роля се простира в служението сред аналогични на БХСС студентски движения из Стария континент.

Новият национален директор на БХСС е Десислава Момчева – служител в студентското движение от 2013 г. насам. В интервю към блога на БХСС „Мисио Деи“ тя споделя, че никога не си е представяла как един ден ще има такава отговорност за движението, изиграло най-главна роля за личното ѝ израстване във вярата. Малко преди завършването си като бакалавър Деси е поканена на интервю за позицията на регионален координатор към студентското движение и след като е наета паралелно завършва магистратура по Международен бизнес.

Деси Момчева приема служението в БХСС като личен призив, тъй като мечтае студентите днес да имат същото преживяване, което е имала и самата тя. По време на образованието си в университета Деси е била активна част от малка студентска група, която ѝ е помогнала да задълбочи разбиранията си върху Словото, да подобри своя духовен живот и да опознае и обикне Бога. Впоследствие тя организира събития, семинари, мисионерски седмици и участва в множество обучения към БХСС на национално и международно ниво. За нея тази нова позиция е нова възможност да се доверява на Бога и да се учи от примера на Исус и от това, което ѝ предстои да преживее, участвайки в делото Му сред студентите в България.

През последните две години екипът на БХСС пое ангажимент да подготви и организира уникалния за България фестивал „Ела и виж“. Събитието бе под егидата на Обединени евангелски църкви и първоначално бе замислено за началото на 2020 г., но на два пъти бе отлагано поради епидемията с Covid-19. Основният замисъл е да се подсигури възможност за различни християнски мисии, издателства и служения да представят дейността си пред вниманието на по-широката евангелска общественост. А целта е църквата в България да има по-добра представа какви духовни ресурси са на разположение. Фестивалът се проведе на 22 октомври 2022 г. и в някой следващ брой на Зорница очаквайте по-подробен разказ за него. Допълнителна информация в тази връзка има в Интернет страницата на инициативата.

През 2023 г. Българският християнски студентски съюз ще отбележи 30 години дейност. Юбилеят ще бъде отпразнуван в началото на март, на национален форум в град Трявна, под надслов „Град на хълм“.

Similar Posts