25 сеп. 2023 г.

VII национално състезание за познаване на Библията „В ръката Му имаше книга“

Състезанието се проведе на 11 март 2017 г. в Пловдив. Взеха участие 30 отбра от цялата страна. Победители са отбор „Ново поколение“ (София), на второ място е отбор „Синай“ (Сливен) и на трето място е отбор „Месия“ (Стара Загора).

 

Вълнението във въздуха расте. Състезателите са готови, ръцете им са здраво стиснати в очакване на сигнала от водещия, за да започнат надпреварата. Устни се облизват, крака треперят, ноздри се разширяват. Това е кулминацията на няколко месеца усилена подготовка. Прокрадват се погледи от един отбор към друг, защото някои ще отпаднат, но други ще продължат. Някои издигат очи към небето, други – към екрана, където ще се покаже библейският стих, който трябва да се намери в рамките на две минути.

Не, това не е маратон, нито тенис мач – това е втори кръг в Седмото национално юношеско състезание за познаване и разбиране на Библията „В ръката Му имаше книга…“ организирано от Скрипчър Юниън – България. То се проведе на 11 март 2017 г. в залата на църква „Светлина на света“ в Пловдив.

Участваха общо 30 отбора от цялата страна – повече от 120 тийнейджъра се бяха подготвяли в четене и изучаване на Стария и Новия завет. Публиката от 200 души усещаше вълнението във въздуха по време на всеки кръг, защото познатите отговори на всички отбори им даваха реален шанс за заветното първо място.

Купата в състезанието тази година отиде при един от отборите на църква – „Ново поколение“ от София. Тяхната голяма награда е пътуване до Витенберг, Германия – градът, в чиято катедрала Лутер през 1517 г. закача своите 95 тезиса и така поставя начало на Реформацията.

Целите на това състезание са две: първо, да мотивира тийнейджърите да четат Библията, и второ, да поощри дух на единство между църковните общества – и по време на самото протичане на състезанието, и в подготовката му (от самото начало участват и отбори, съставени от тийнейджъри, посещаващи различни църкви). Журито за тази година се състоеше от следните трима души – Ели Куличева, Мирослав Маринов и Момчил Петров. Те се стремяха да поддържат братския дух между състезателите и сред публиката, а за същата цел им помагаше водещият Михаил Стефанов. Обядът беше разкрасен с изпълнението на няколко песни от София Госпъл хор с диригент Гери Балевска.

Организаторите от Скрипчър Юниън България вярват и се надяват, че това събитие ще продължи да предизвиква интереса на младите към Библията и ще бъде все така добър повод за общение между отделните църкви в името на общи цели.

 

 

_________
Вж. също:

Интервю с Христо Христов в Зорница 07/2021

Информация за Библейското състезание през 2021 г.

Similar Posts