08 дек. 2023 г.

Ново „Възраждане“ в столицата

След повече от десетилетие на молитви и подготвителен труд, на 20 септември 2015 г. софийската баптистка църква на ул. „Осогово“ отбеляза откриването на нов Социално-просветен център. След като през последните 92 години евангелската общност се помещаваше на номер 63, сега вече разполага с новопостроена сграда на номер 86 на същата улица. Зданието е оборудвано с разливна за социално слаби хора, медицински център, учебни стаи за образователни програми, конферентни зали, библиотека, офис помещения и др.

Наименованието на Социално-просветния и конферентен център е „Възраждане“ – заявка, че на това място мнозина ще намират ново начало в пътя си. В поздравително обръщение по случая кметът на Столична община г-жа Фандъкова поздрави християните от Първа баптистка църква за старанието да протягат ръка на нуждаещите се и изрази пожелание оттук насетне тези усилия да бъдат още по-целеустремени и ревностни за благото на мнозина.

Освен за социална дейност новата сграда ще се използва и като място за провеждане на богослужения. „Нека проповядването от новия амвон да бъде все така вдъхновено от Бога, духовно, адекватно, разбираемо и без компромиси спрямо истината“, пожела Стефан Миленов, дякон и проповедник в църквата.

Президентът Росен Плевнелиев в залата на Първа баптистка църква (София)

Събитията около освещаването на новия център и църква включваха вечер на молитви, поздрави и хваление; концерт от класическа и фолклорна музика; официално прерязване на лентата и освещаване на сградата. Моментът съвпадна и с ежегодния Съвет на Европейската баптистка федерация, на който 150 духовни водачи от около 40 държави се събраха в новия салон. Срещата им бе уважена и от президента на Република България г-н Росен Плевнелиев.
„Присъствието ми тук е знак на благодарност за всичко, което Съюзът на евангелските баптистки църкви в България е направил през последния век и половина – отбеляза в речта си президентът. – Никога няма да забравим как в първите, най-критични дни и месеци, когато търсещите закрила сирийци, иракчани и афганистанци започнаха масово да влизат в България, вие подпомогнахте бежанските центрове във „Враждебна“ и „Военна рампа“ с най-необходимото – храни, дрехи, перилни препарати, обзавеждане. И всичко това събрано и предоставено с християнска съпричастност към страдащите, към лишените от дом, а често и от семейство.“

​Откриването на новата сграда идва в момент, когато страната ни се изправя пред нови сериозни предизвикателства – силни бежански вълни, вътрешни миграционни потоци към столицата, икономическо разслояване и изострено етническо напрежение. В същото време празникът на софийските баптисти е в навечерието на редовния XXXV изборен конгрес на СЕБЦ, натоварен да очертае визия и да излъчи ръководен екип за деноминацията през следващите четири години.

Възможността за засилване на обществено полезната и културно просветната дейност на църквата е в хармония с най-ранните традиции на евангелското служение у нас. А в съчетание със силен акцент върху ценности като благовестие, ученичество, молитва и проповед баптистката църква на улица „Осогово“ е в чудесна изходна позиция да бъде светилник в столицата и през следващите десетилетия.

Similar Posts