Научна конференция

„500 години протестантска Реформация:
богословски, исторически и социални перспективи“

Международна научна конференция, СУ „Св. Климент Охридски“

 

Конферентна зала, Ректорат

На 13 и 14 ноември, от 9.00 до 18.00 часа, в Конферентната зала (северно крило на Ректората) се проведе международна научна конференция, посветена на 500-та годишнина от началото на протестантската Реформация. Участие взеха преподаватели от Богословския и Философския факултети на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, български протестантски богослови и пастири, гости-учени от Унгария, Австрия и Франция.

Бяха изнесени общо 18 доклада, разпределени в три тематични секции: „Богословски и философски аспекти на Реформацията“, „История на реформаторското движение“ и „Реформацията и обществото“. Първата секция се проведе на 13 ноември, а втората и третата – на 14 ноември.

Проявата бе организирана от Българското евангелско дружество и Центъра за изследване на патристичното и византийско духовно наследство към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, с любезната подкрепа на Унгарския културен институт към посолството на Унгария в София. Медийни партньори са гражданско сдружение ХАРТА, електронното списание harta-bg.info и вестник „Зорница“.

Пълни видеозаписи на всички доклади и дискусии

Анотация в сайта на СУ "Св. Климент Охридски" 

Интервю с доц. Тодор Велчев за БНР

Отразяване на конференцията в сайта pravoslavie.bg