Александър Селкирк – не просто вдъхновител на роман

 

 

На 2 февруари 1709 г. (преди точно 390 години) кораб качва един британски моряк от чилийския остров Хуан Фернандес, където той е бил изоставен в продължение на години. Вината да се озове там е била на самия Александър Селкирк. Пет години той лично е настоял да бъде свален от кораба след свада със своя капитан капера Уилям Дампиер.

Колкото и странно да звучи, избухливият моряк е свързан както със световната литература, така и с християнската история.

Той разказал преживелиците си на Ричард Стийл, който ги публикувал. Селкирк си построил две колиби, правел си дрехи от козя кожа и опитомил котки, за да държат надалеч плъховете, които иначе гризели краката и дрехите му докато спял. Имал за четене една Библия и книги по математика. Когато ножът му се повредил напълно, си направил ново острие, като търкал железен обръч от бъчва върху камък.

Даниел Дефо, презвитерианин, бизнесмен и автор на политически статии, бил дълбоко впечатлен от историята на Селкирк. Самият Дефо бил преживял плен при алжирски пирати. Като съчетава преживяванията на Селкирк със своите, той написва първия в света роман по истински случай – „Робинзон Крузо“. Книгата създава изключително усещане за правдоподобност заради реалистичните детайли и духовното пробуждане на героя. Изпъстрена с библейски цитати (в английското издание), тя е изумителен разказ върху притчата за блудния син.

А кой е Даниел Дефо? Роден е през 1660 г. в семейство на пуритани занаятчии. Бащата смятал, че най-доброто място да образова сина си е духовната семинария. Даниел получил изключително качествено образование в академията на Чарлс Мортън. След това се заловил с търговия – станал фабрикант на чорапи, посредник за износ на платове и внос на вино, собственик на тухларна фабрика. Дефо много обичал търговията и написал безброй есета и памфлети на икономическа тема.

През 1703 г. Дефо е осъден да бъде вързан на позорния стълб и на затвор заради памфлет със заглавие „Най-краткият начин за справяне с несъгласните“. Дефо е първият човек, вързан на позорния стълб, който се превръща в национален герой.

След излизането си от затвора Даниел получава шанс да започне всичко отначало. Издава вестник „Преглед на френската дейност“, свързан с проблемите в Европа. Със статиите си по въпроси в областта на историята, географията, икономиката, педагогиката, медицината и други Дефо става един от основоположниците на английската журналистика. Той пръв въвежда популярното есе, уводната статия, интервюто – жанрове, без които не може нито един вестник.

В това отношение вестник Зорница също е длъжник на Даниел Дефо.