Интервюта

Интервю с отец Паоло Кортези

Интервюто е взето през 2017 г. Въпросите задава редклолегията на "Зорница"

Паоло Кортези е роден през 1974 г. в Бергамо, Италия. Завършва богословие във Верона и специализира в Рим. През 2001 г. е ръкоположен за свещеник в Милано. Принадлежи към Ордена на мисионерите пасионисти (Господните страдалци). От октомври 2010 г. е изпратен като енорийски свещеник в гр. Белене. През 2014 г. инициира граждански комитет за изграждането на мемориален парк на мястото на комунистическия концлагер „Белене“ на остров Персин. Награден е от президента Плевнелиев с почетен знак за приноса му „за предаването на знанието за тоталитарното минало и всеотдайната работа за почитане на паметта на жертвите на комунистическия режим“.

Интервю със Симоне Флад

- Вие сте автор на изследване на историята на Българското евангелско дружество (БЕД). Какво ви насочи към тази тема?

Като преподавател по църковна история аз се занимавам, разбира се, и с историята на протестантството в България. Така преди няколко години БЕД за пръв път привлече вниманието ми. Първото ми впечатление беше, че става дума за организация, играла значима роля в развитието на българското евангелско християнство. Не можах обаче да намеря много информация за нея. Когато по-късно търсех подходяща тема за своята дисертация, в архива на Първа евангелска църква в София открих отпечатаните сборни годишни отчети на БЕД. Веднага и с интерес се заех с документите. Най-после имах възможност да науча повече за това дружество. Резултатът от изследването ми е събран в книгата „За разпространението на Христовата вяра – история на Българското евнагелско дружество (1875-1958)”, която бе издадена на български от издателство „Верен“ .

България се нуждае от силни духовни водачи

Снимка: БГНЕС​

Не са много политиците в днешна България, които са християни по лично убеждение. Мартин Димитров, депутат от Реформаторския блок и бивш председател на СДС, е един от тях. Той беше така любезен да даде кратко интервю за в. „Зорница“. Въпросите зададе Александър Ангелов. 

 

Даването изгражда характер, който може да устои на времето

Разговор с Иван Василев

Иван Василев е сред основните инициатори и създатели на онлайн платформата за дарения „Двете лепти“ (dvetelepti.bg). Роден е през 1980 г. Израснал е в семейство на баща лекар и майка учителка.

Ето какво разказва той за живота си:

През 90-те години тежка болест порази баща ми, поради което със сестра ми израснахме в изключително бедни условия (още оттогава у мен се зароди омраза към бедността). На 17 години срещнах Христос и оттогава до ден днешен се определям като Негов последовател. През 2002 г. се ожених и днес съм повече от всякога щастлив с чудесната си съпруга и прекрасните ни две дъщери. През 2007 г. завърших СУ със специалност Учител по география. През 2003 г. създадохме първата ни семейна фирма „БГ Плакат“ и оттогава насетне сме благодарни на Бога, че чрез бизнеса ни дава възможност да помагаме на стотици хора, както да подобрят материалния си живот, така и духовната си връзка с Бога. Хората са моята страст – обичам да им помагам да достигнат своя максимален потенциал.

Subscribe to RSS - Интервюта