Душевадецът отново на работа

С такъв ръкопис може да се сдобие всеки, който е разбрал как става това. Но злонамерени или раздразнителни хора, които биха го използвали по неподходящ начин, няма да го научат от мен... Съветвам читателите да помнят, че дяволът е лъжец. Не всичко, което Душевадецът казва, трябва да се приема за чиста монета, даже и от неговата собствена гледна точка. (К. С. Луис)

Драги ми Горчилко,

Разбирам, че след ужасния си провал, който ни остави гладни, позволявайки на една душа да се измъкне ти е поверен нов пациент. Не че може да се очаква друго при днешното състояние на Колежа за млади изкусители. Надявам се все пак превъзпитанието да те е убедило, че е изцяло в твой интерес това да не се повтаря.

Искаш от мен съвет за променената обстановка на земята. Вярно е, че от последните ти подвизи измина доста време и нещата съвсем не са същите. Все пак нашите директиви би трябвало да са достатъчно ясни дори и за теб.

Предполагам, че си слушал лекцията на Всичкомраз миналата седмица, в която той подробно разяснява нещата. Първокласна работа. Всичките унижаеми нисочества и пъклени омерзничества клатеха доволно глави, а техният гладен вой и звучни примлясквания в очакване на зреещата богата реколта можеха да се чуят даже в най-ниските кръгове на долното ни отечество. Дори самодоволното бръщолевене на ректора Поплювец не можа да ми развали настроението.

Както съм ти казвал и преди, въпреки безбройните опити на изследователския ни отдел, до този момент не сме били в състояние да създадем нищо ново. За да ни влезе нещо в работа се налага първо да изопачим някое творение на Врага. Но точно тук на помощ идва нашата дяволска изобретателност. Благодарение на нея през последното десетилетие няколко млади, креативни двуноги начело със Зуки (дано да го видим настанен на сигурно място в дома на нашия долен отец) сложиха в ръцете ни едно ново оръжие, което до този момент дава отлични резултати.

Ако новият ти пациент притежава необходимите възраст и наклонности, постарай се да не му позволяваш да излиза често от т. нар. “социални мрежи”. Макар че вършехме чудесна работа и в блоговете и по форумите, все пак там от време на време можеше да се намери и нещо по-смислено, докато в ограниченото face-пространство това на практика е почти невъзможно. Не се притеснявай от лекотата за препращане към други източници – ние сме се погрижили така да обработим новото поколение, че ако текстът е по-дълъг от 15 реда, никой няма да направи дори усилие да го прочете. Така че остави го безопасно да виси в нищото, да занемарява личните си контакти, наричайки това истинско общуване, да си пилее безсмислено времето и да краде от работата си, за да може порядъчно да оглупее. Това е изцяло в наша полза.

Ако пацентът ти е християнин, можеш да използваш с дори още по-голям успех „християнските” виртуални групи. Не само че в тях оглупяването може да се осъществи още по-успешно, като го оставиш по цял ден на воля да „шерва” картинки, да „лайква” мнения или да пуска стихчета без всякакво по-дълбоко от чистото емоционално намерение да ги приложи на практика, но ние сме се погрижили да зададем и необходимото присъствие и тон в тях. Наблюденията ни показват, че когато животните не виждат кой стои срещу тях и особено, когато пишат скрити зад „ник”, голяма част от лицемерните им задръжки падат и става много по-лесно да изкараш наяве най-лошото от тях.

Така че, дерзай, Горчилко. Полетата са побелели от плод, жетвата е изобилна и ти си призован да бъдеш или успешен работник, или вкусна хапка….

Оставам твой все по-любящ чичо

Душевадеца

Бележка на редакцията: Горният текст е оригинално авторско продължение на книгата на К. С. Луис „Писмата на душевадеца“,  написано от Радостин Марчев.

Речник на някои понятия от Интернет-жаргона: „шервам“ - споделям, „лайквам“ - гласувам с одобрение, „ник“ - псевдоним.

           Марк Зукърбърг, създателят на facebook