Актуални статии

В историята на цялата човешка цивилизация градовете кули са намирали  неизменно своето централно място. Варварското унищожение на кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк през 2001 година съвсем не е охладило амбициите на няколко града в света да се съревновават за построяване на най-висока сграда.

Настоящият материал е поднесен под формата на проповед от Рави Закараяс, изнесена само шест седмици преди световноизвестният апологет да изгуби битката с рака. Темата е част от поредица под надслов #theSaturdaySession, при която в сегашните времена на объркване и страхове лектори насочват поглед към безвременната Истина. Лекциите са достъпни в YouTube канала на RZIM.

В поредицата Рави Закараяс участва с три беседи:

  • „Истинска любов във време на криза“ (21 март, видео),
  • „Истина във време на криза“ (28 март, видео),
  • „Задачата във време на криза“ (4 април, видео).

Братята Кирил и Методий създават славянската азбука и по този начин правят възможна българската култура – едно събитие, което отново ще си припомним и ще празнуваме през този месец. Разбира се, тяхната мотивация не е културна – или най-малкото не е изцяло и основно културна. Солунските братя са преди всичко мисионери, посветени на разпространение на вярата сред тези, които не я познават. Работата в България не е тяхната първа мисия – преди това те работят години наред със сарацините и хазарите. В този контекст азбуката, която създават е средство за превеждане на Божието слово на езика на хората, на които служат.

На 19 май 2020 г. след краткосрочно боледуване от рак почина Рави Закараяс. Той бе един от най-разпознаваемите апологети през последните десетилетия, автор на повече от 30 книги със защита на християнската вяра, както и основател на апологетичното сдружение RZIM. 


В периода 27 ноември – 4 декември 2019 г. група ентусиазирани християни предприехме пътуване до свещените библейски земи в Израел. За повечето от нас това не бе просто поредната екскурзия. Това бе истинско пътуване през Библията, по време на което оживяха позабравени картини и важни исторически събития.

Лутер пристига на срещата във Витенберг, изпълнен с мрачни подозрения. Тъкмо когато изглеждало, че германските и швейцарските протестанти били близо до съгласие, Хайнрих Булингер издава отново произведенията на Цвингли. Той възхвалява човека, чието богословие Лутер ненавиждал. А Мартин Бусер, застъпникът на примирението, пише предговор към публикуваните писма на Еколампадиус, който споделял възгледите на Цвингли. Какъв сигнал му изпращат тези двамата? Е, великият реформатор не възнамерява да отстъпи и на сантиметър от своето учение!

На 9 април 2017, докато християнският свят радостно празнува Цветница, в две църкви в египетските градове Танта и Александрия избухват бомби, които убиват 45 души и раняват над 130. Отговорността за атаката е поета от „Ислямска държава“. Това е второто кърваво нападение само за няколко месеца.

Повечето от нас вероятно не знаят много за египетските християни. Коптите, както още са наричани те, са най-голямото религиозно малцинство в Египет като изчисленията варират между 10 и 20% от населението на страната.

В много отношения живота на Йероним от Прага (1379-1416) прилича на този на неговия духовен учител и приятел Ян Хус. Последният приема възторжено писанията на Джон Уиклиф. Един век преди Лутер, в Бохемия (днешна Чехия) започват да се разпространяват и проповядват реформаторски идеи.

Младият Йероним също стига до убеждението, че Уиклиф проповядва истината. След като завършва университета в родния си град, през 1402 г. той заминава за Англия по предложение на Хус. Посещава Оксфорд, където се е учил и Уиклиф, и се сдобива с преписи на негови съчинения. През следващите няколко години разгръща голяма дейност, като преподава в Париж, Хайделберг и Кьолн, но неизменно бива обвиняван в ерес и трябва да се връща в Бохемия, за да се спаси от преследване. Проповядва реформаторски доктрини и в Ерусалим, Виена, Литва, Унгария и дори в далечна  Русия. В родната си Бохемия той поддържа патриотично настроени студенти. Дръзва да отхвърли и папска була, обявяваща индулгенция за участници в кръстоносен поход срещу Неапол.

 

Обикновено началото на една християнска мисия сред друг народ и култура се предшества от сериозно предварително проучване и подготовка. Историята на ранното протестантство в българските земи е по-скоро изключение. Усилията на различни протестантски дейци в периода от 20-те до края на 50-те години на XIX век са насочени главно към изготвянето на разбираем превод на Библията на съвременен български език и към нейното разпространение сред населението. А първите им стъпки в това епохално дело са били почти случайни с оглед на техните предпоставени цели на Балканите.

На Разпети петък 2017 г. дъщеря ми навърши две годинки.

Само броени седмици преди това не бях си и представял, че ще мога да произнеса подобно изречение. След шестнайсет години брак и извънмерни тъговни бездетни нощи през онази пролет Създателят се усмихна и над нашия дом, подарявайки ни Мария – нашата слънчева и неописуемо жизнена щерка. На 14 април – когато целият християнски свят отбелязва Разпятието на Исус – дъщеря ми празнува своя втори рожден ден.

Поради това в нашето семейство Разпети петък ‘17 е някак си по-особен. Посрещаме деня със смесени чувства. Възможно ли е най-тъжният ден за цялата вселена да е най-радостният за нашето семейство? Възможно ли е в лицето на скръбните рани да се таи скрита радост? Възможно ли е най-плътното струпване на зло върху плещите на Изкупителя да е и най-пълното срутване на плановете на изкусителя?