Актуални статии

Стоян Ватралски е роден на 7 април 1860 г.  в семейство на обикновен овчар от с. Вакарел. От малък проявява голяма любознателност, но поради бедност не ходи на училище чак до 14-годишна възраст. През 1874 г. е приет в пансион за подготовка на учители и свещеници към Самоковското класно градско училище. С голямо усърдие той успява да навакса пропуснатото, като взема четири отделения за две години. През зимата на 1877 г. едва не е убит от башибозуци на полето.

„Като заповяда на множествата да насядат на тревата, 
взе петте хляба и двете риби, погледна към небето и благослови. 
И като разчупи хлябовете, ги даде на учениците, 
а учениците – на хората. И всички ядоха и се наситиха. 
И вдигнаха останалите къшеи – дванадесет пълни коша. 
А онези, които ядоха, бяха около пет хиляди мъже, 
освен жените и децата.”
Матей 14:19-21


Лутер в замъка Вартбург във Айзенах; литография от 1882 г.
(илюстрация: GraphicaArtis/Getty Images)

Ако вземем един поет-богослов-преводач, добавим две-три глави актьори, сипем шепа рок-джаз-етно музиканти, разбъркаме всичко това старателно с акустичен звук на бавен житейски огън – какво ще се получи? – албум, озаглавен „Шарена черга”. 
 
 

Огромен е потенциалът
на евангелските вярващи в нашата страна

П-р Борджиев, преди всичко честито за избирането като председател на ОЕЦ!

Благодаря за поздравлението и за оказаното внимание от страна на в. „Зорница”!

Как се поема отговорността председател на ОЕЦ?

Традиция, творчество, традиционализъм. Какво ли може да ги свързва, освен че започват с буквата „т“?

Всяка епоха си има своите върхове в изкуството. Един такъв връх е и Лукас Кранах Стари. Както се подразбира, след него следва не само фамилия, но и цяла школа.

Кранах е роден на 4 октомври 1472 г. и умира на 16 октомври 1553 г. Той превъплъщава идеала за ренесансова личност, като освен чрез дейността си като художник, график, печатар и издател, добива известност и като политик и предприемач.

На 27 май 2017 г. Обединени евангелски църкви (ОЕЦ) в България проведоха годишното си Общо събрание. Дневният ред включваше отчет за последната година, избор на нов управителен съвет, гласуване на бюджет за настоящата година и приемане на промени в устава на сдружението. 

Една от ключовите фрази на Реформацията е Sola Gratia. Спасението е само по благодат. Какво обаче представлява благодатта? Къде я намираме? Как я практикуваме? Какво я прави толкова трудно подлежаща на описание?

Тази пролет „Зорница“ представя на вашето внимание писателя Филип Янси, автор на книгите Изумителна благодат и Чезнеща благодат (едната е преведена, а другата сега се превежда на български). В настоящия материал Янси разглежда в дълбочина темата за прошката.