Актуални статии

От почти две десетилетия насам семинарът „Брак и семейство“ е инициатива на Васил и Гергина Кирякови от Баптистката църква в гр. Сандански. Служението на сем. Кирякови е под надслов „Предбрачно, брачно и семейно съветване“.

Снимка: БГНЕС​

Не са много политиците в днешна България, които са християни по лично убеждение. Мартин Димитров, депутат от Реформаторския блок и бивш председател на СДС, е един от тях. Той беше така любезен да даде кратко интервю за в. „Зорница“. Въпросите зададе Александър Ангелов. 

 

Разговор с Иван Василев

Иван Василев е сред основните инициатори и създатели на онлайн платформата за дарения „Двете лепти“ (dvetelepti.bg). Роден е през 1980 г. Израснал е в семейство на баща лекар и майка учителка.

Ето какво разказва той за живота си:

През 90-те години тежка болест порази баща ми, поради което със сестра ми израснахме в изключително бедни условия (още оттогава у мен се зароди омраза към бедността). На 17 години срещнах Христос и оттогава до ден днешен се определям като Негов последовател. През 2002 г. се ожених и днес съм повече от всякога щастлив с чудесната си съпруга и прекрасните ни две дъщери. През 2007 г. завърших СУ със специалност Учител по география. През 2003 г. създадохме първата ни семейна фирма „БГ Плакат“ и оттогава насетне сме благодарни на Бога, че чрез бизнеса ни дава възможност да помагаме на стотици хора, както да подобрят материалния си живот, така и духовната си връзка с Бога. Хората са моята страст – обичам да им помагам да достигнат своя максимален потенциал.

Речта на Филип Най пред Уестминстърския съвет
Речта на Филип Най пред Уестминстърския съвет

След смъртта на крал Джеймз през 1625 година, тронът на Англия се заема от синът му Чарлз І. Конфликтът между Чарлз І и пуританите се изостря до крайност. Съвсем неприемлив за тях се оказва бракът му с принцеса с католически убеждения, Анриет Мари, сестра на френския крал Луи ХІІІ. Новият крал повтаря грешките на баща си и управлява страната без парламент единадесет години. Пуританите са подложени на дискриминация, тежки глоби и открити преследвания, свързани с телесни наказания: рязане на уши и жигосване по бузите с инициалите S.L. (Seditious Libeller – противодържавен клеветник). Чарлз, който по титла е крал и на Шотландия, се опитва да се намесва в делата на Презвитерианската църква на тази страна, с налагането на Всеобщия молитвеник на Англиканската църква. Шотландците организират референдум против тази мярка, организират военни отряди и нападат Англия.

Минута преди да целуне булката си, пред озадачения поглед на венчаващия ги пастир младоженецът Дейна Хана изважда своя смартфон и пуска следния туит: „Стоим пред олтара с @Трейси Пейдж, която преди две секунди ми стана жена! Сега ще я целуна!“ Пастирът току-що ги е провъзгласил за съпруг и съпруга, но търпеливо изчаква двамата младоженци да променят своя онлайн статут. Сетне венчавката продължава.

img

Почти три хиляди души от цялата страна се събраха във Варна за втората по рода си национална молитвена среща. В продължение на няколко часа Дворецът на културата и спорта в морската ни столица беше център на единение за духовно застъпничество пред Божия престол за бъдещето на България, за спасение на повече хора, за ръст и пълнота на църквата, за неподправено братолюбие и споделено виждане.

Когато се запознаваме с живота на гений като Леонардо да Винчи, притежаващ много таланти, ние го наричаме „ренесансова личност”. Една такава ренесансова личност е бил и французинът Блез Паскал (1623–1662 г.). Още като дете той показва изключителни способности, а в зряла възраст става изтъкнат математик, физик и изобретател. Неговите важни приноси в математиката са в областите на геометрията и диференциалното смятане, както и в разработването на теорията на вероятностите. Като физик той се занимава с изучаването на флуидите (течностите и газовете), а формулираният от него „закон на Паскал” стои в основата на хидравликата. Едва на 19 години Паскал конструира първия механичен калкулатор, а впоследствие изобретява още двадесет вида, наречени по-късно в негова чест „паскалини”.  Доскоро използваният в научните среди компютърен език PASCAL също носи неговото име.