Актуални статии

Резултат с изображение за За разпространението на христовата вяра Симоне Флад През първите десетилетия от своето съществуване Българското евангелско дружество (БЕД) се съсредоточава най-вече върху литературната дейност.

Резултат с изображение за За разпространението на христовата вяра Българското евангелско дружество (БЕД) е основано точно преди 140 години, през 1875 г., и е

Резултат с изображение за tradition

 

Традицията е живата вяра на мъртвите.

Традиционализмът е мъртвата вяра на живите.

(Ярослав Пеликан)

 

„Традиция” е дума, която лесно генерира високо напрежение сред евангелските християни. За мнозина тя звучи като заплаха за автентичния духовен живот, основан на непредубедено обръщане към Библията, разбирана под водителството на Духа, и искрена молитва към Бога в Христос. В същото време все повече протестанти си дават сметка, че това ги довежда до една нежелана откъснатост от общото християнско минало, лишава ги от богатствата, които се крият там, и им носи едно угнетяващо усещане за дърво без корен.

Резултат с изображение за luxury

Напоследък всички медии, политолози и социолози се надпреварват да ни определят, като най-бедната страна в Европа. Може и да са прави, особено след циркаджилъка на който сме свидетели тези дни. Нито десните политически субекти са десни, нито левите, леви, може би само ДПС е наясно със своя електорат.

В тази нашенска главоблъсканица, хора твърдят, че напрежението е стигнало небивали размери. Не могат да свържат двата края и не знаят как да излязат от финансови и най-вече морални задължения. Когато им се предложи вярата в Бога, те отчетливо отмахват с ръка и тросват: „Не мога да си позволя лукса да вярвам. Трябва да се работи. Вярата е утопия.”

Резултат с изображение за пастирски процеси

Пастирските процеси не са просто история, а и богословие – не богословието на дебелите книги по догматика, а богословие, написано от самия Бог върху тъканта на живота.

Резултат с изображение за John Nocks

Протестантските идеи в Шотландия имат дълбоки исторически корени от времето на Джон Уиклиф и последвалото движение на лолардите.

Като първи проповедници с реформаторски възгледи и мъченици на вярата в Шотландия през ХVІ век могат да се посочат Патрик Хамилтън и Джордж Уишард. Но за утвърждаване на Реформацията в Шотландия най-ярко изпъква приносът на Джон Нокс (John Knox – 1514-1572). Нокс следва богословие в университета на Сейнт Андрюз, а след това е ръкоположен като католически свещеник през 1536 година. Скоро след това открива и приема реформаторските идеи.

На 11.10.2018 г. Народното събрание прие на първо четене предложени изменения в Закона за веро­изповеданията (ЗВ). По-рано тази година бяха изготвени два отделни проекта за ремонт на основния закон, уреждащ религиозния живот у нас. Първият бе внесен на 4 май от народни представители на ГЕРБ, БСП и ДПС, а вторият бе обявен от Обединени патриоти (ОП) на 9 май 2018 г. 
Двата законопроекта предизвикаха ураган от реакции у всички религиозни общности в страната, включително Българската патриаршия, мю­сюл­манското изповедание, евангелските църкви, арменската общност, еврейската общност и като­ли­ческата църква. Буквално нито едно изпове­да­ние не изрази съгласие с предложените промени. Възражения бяха публикувани от някои протестантски деноминации (ЕМЕЦ, СЕБЦ), от Обединени евангелски църкви (ОЕЦ), от Националния съвет на рели­гиозните общности в България (НСРОБ), както и от редица правозащитни сдружения и организации от гражданския сектор.