ЯНУАРИ 2018

„За много години!“ Стиснахме си ръцете с един брат в Господа след последното богослужение през отминалата 2017 г. „Винаги съм се учудвал защо вярващите се поздравяват така“, усмихна се той. Изглежда наистина учудващо. Та нали сме  „чужден­ци и пришълци на земята“ (Евр. 11:13)? Нали очакваме ново небе и нова земя? Не копнеем ли възкръсналият и прославен Христос да се върне още утре и да съди този грешен свят? 

Замислих се за някои периоди на тежки изпитания в живота ми. Измъчван от борби и несгоди, с чувство за немощ и със съзнание за своята греховност, наистина се надявах Господ да ме призове скоро при Себе Си. В отделни мигове дори съм Го молел през сълзи за това. (Вероятно и други християни са преживявали нещо подобно.) Тогава едно пожелание „за много години“ никак не би ми прозвучало като добра вест. Ала Божието послание към отрудените и угнетените духом е по-силно: „Ти не живееш само за себе си, а за Мен и за хората, с които съм те свързал. Дори в момента да не виждаш нужда от престоя си на земята, други имат нужда от теб – от твоята любов, от твоята грижа, от твоя пример, от твоя талант. Нима искаш да ги изоставиш?“ Такава е утехата от Христос, отклоняващ погледа ни от собствената ни личност и насочващ Го към Себе си, в Когото са скрити нейният смисъл и земна мисия.
Затова, драги читатели, ще поздравим отново – и Вас, и нас – със „за много години“. Желаем Ви от сърце още много години живот, в които Бог да умножи плода на вярата Ви и от него да вкусват всички около вас: близки, далечни и дори неприятели. Пожелаваме си и „Зорница“, светила немалко години на българския духовен небосклон, да продължи да свети още за много години напред. Защото това издание наистина не съществува заради себе си, а заради всички Вас – които имате нужда от Божието слово, от по-дълбоко вникване в Христовото учение, от християнски поглед върху проблемите на България и света, от насърчителни примери от историята и настоящето на Църквата, от... добре би било и Вие да ни казвате от какво още. Не се колебайте да ни пишете със своите мнения, препоръки, критики и желания. Така можем заедно да направим „Зорница“ едно по-успешно евангелско начинание. Защото е сигурно, че България има голяма нужда от Евангелието. И то за много години.
На добър час и с Бога напред през 2018 г.!