ОКТОМВРИ 2017

500 ГОДИНИ

Скъпи читателю,

Сигурно вече си разбрал, че тази година отбелязваме 500 години от Реформацията. Голямо събитие, нали! Затова този брой на „Зорница” е посветен именно на връщането отново към основите на нашата вяра – само по благодат, само чрез вяра, само чрез Христос, само Писанието, само на Бога слава. Основните постулати на Реформацията ни поставят на колене пред величието и милостта на Бога, Който до толкова ни обича, че става човек, за да ни замести на дървения кръст. Това спасение не може да се опише с думи, не може да се купи с каквито и да било индулгенции. То идва от Бога и се приема чрез вяра. То идва от Бога и се живее чрез вяра. То идва от Бога и се проповядва чрез вяра.

За такъв живот на проповед и вяра ще можеш да научиш от този брой. Ще се запознаеш с живота на Мартин Лутер. Ще прочетеш част от неговите тезиси. Може да се поинтересуваш и от това как се е развивало богословието през вековете. Как реформаторите са изглаждали постепенно възгледите си, за да може Църквата винаги да се реформира и никога да не остава закостеняла във вяра, живот и практика.

Това, което на мен ми направи впечатление, скъпи читателю, е влиянието на Реформацията. В една от статиите ще можеш да прочетеш какво мислят и някои римокатолически богослови за постулатите на това велико събитие. Може би тепърва ще обръщаме повече внимание на влиянието на протестантството и Реформацията в Европа и света. Приятно четене!