ЮЛИ 2017

Уважаеми читателю,

В социалните мрежи се появи коментар, че след Брекзит англичаните започнали трескаво да търсят из интернет какво означава терминът „Европейски съюз“. Това шеговито намигване към нашите „островни“ приятели обаче повдига въпроси за ползата от информираността в този осведомен свят.

На пръв поглед всичко е на един „клик“ разстояние, а всъщност далеч не е така. Защото не е достатъчно да имаме информацията пред себе си, а трябва и да знаем какво да правим с нея и как да я анализираме. А това вече изисква не само технически достъп и наличност, но и умения как да се справяме (за справка – уводната статия).

Ако за възпитанието се твърди, че са нужни преди всичко първите седем години, то за този тип дейности е нужно образование – образование като начин на живот.

Тази година Министерството на образованието и науката излезе със статистика за 27 500 двойки на матурите след седми клас (mon.bg). Може би е редно като християни да се запитаме каква е гражданската ни позиция по въпросите за образованието на нашите деца, особено в разгара на кандидатстудентските кампании. Вестник „Зорница“ взема отношение по този въпрос чрез интервю с Веселин Методиев.

Въпросът за образованието (за ученичеството) е актуален не само в нашето съвремие. Той е бил такъв и много преди нас. Ако прочетете историческия очерк за честването на единадесет века от смъртта на св. Климент Охридски, ще разберете в какви трудности е попадал и той, за да може да защити важността на това човек да се учи.

Ние от редакционната колегия на вестник „Зорница“ се стремим да напипваме пулсиращите въпроси на съвремието ни. Нуждаем се от вашата молитвена помощ за това. Нуждаем се да четем и разпространяваме „Зорница“.