Първата проповед на Армията на спасението


Уилям Буут - основателят на Армията на спасението

Палатката била прокъсана. Парцалите, с които била закърпена, просто съдирали още повече прогнилото платно. Поляната, на която била разпъната, представлявала неизползвано квакерско гробище. Но човекът, който се изправил да проповядва на това място преди 150 години на 2 юли 1865 г., бил уверен в това, което искал да каже. Използвайки подходите за съживление, въведени от Чарлз Фини, той сочел с пръст към грешниците и пряко ги призовавал към покаяние. Това била първата от девет поредни проповеди на Уилям Буут в прокъсаната палатка. Той говорел от името на Християнската мисия за Източен Лондон, която тринайсет години по-късно се превърнала в Армията на спасението.

Днес наименованието Армия на спасението е добре познато в англоезичния свят. Във всеки голям град в САЩ и във Великобритания организацията има свои постове, както и множество клонове в други страни. Около Рождество звънчетата на Армията кънтят с призив за дарения. Нейната дейност помага на бедните и страдащите, където и да се намират.

Уилям Буут се включва в различни душеспасителни мисии от юношеските си години. След обръщението си към Христа той се присъединява към местна методистка църква. Скоро обаче Буут влиза в постоянна схватка със своите събратя заради нетърпението си да проповядва без съответните пълномощия и заради пламенното си желание да води в църквата хора, които „пълнят пейките с въшки“. Църковното ръководство прави всичко възможно да го възпре да проповядва и накрая прекратява неговото църковно членство поради подозрението, че е станал „реформатор“ (движение за благовестие сред бедните и бездомниците).

По-късно Уилям наистина се присъединява към реформираните методисти и проповядва по английските провинциални краища. Приблизително по същото време се запознава с бъдещата си съпруга – Катрин Мъмфорд, която била дълбоко развълнувана още от първата му проповед, която чува. В онзи ден тя била болна и Уилям я придружил до вкъщи след събранието. Така започва тяхната връзка, довела до сватбата им през 1855 г. Рядко могат да се посочат съпруг и съпруга, които са работили съвместно и са направили толкова много добро на хората.

Застанал насред кърпената си палатка, за да проповядва на милиони несретници от Лондон, Уилям намира своето място. Самият той е от беден произход и често е бил в голямо затруднение как да изхрани собственото си семейство. И тъкмо затова разбира прекрасно отчайващото положение на бедните. Неговата жена Катрин също е съпричастна към техните нужди. Макар и с по-високо социално положение и по-добро образование от съпруга си, тя съчувства на бедните градски слоеве и започва дейност сред лондонските проститутки. Силен застъпник на женското служение, тя проповядва не по-рядко от мъжа си и също така убедително, ако не и по-добре от него. Често поканите към нея да изнася публични лекции са основен източник на доходи за нарастващото семейство Буут. Благодарение на настоятелността ѝ да се позволи на жени да проповядват, жените – служители в Армията на спасението, са мнозинство от самото начало.

Уилям и Катрин осъзнават, че трябва да посрещат не само духовните нужди на хората – физическите нужди са също огромни. Техният подход се натъква на яростна съпротива в първите години от дейността на Армията – особено от страна на съдържателите на кръчми, чиято търговия започва да запада с обръщението на техни клиенти към Христос. Други непреклонни врагове на Армията са някои пастири, които се възмущават от нейните твърде необмислени (според тях) методи. Самият Уилям Буут многократно е замерван с различни предмети. Някои от съратниците му са убити. Но Армията на спасението се превръща в обществена сила, служеща за добро в Англия, Америка и в много други страни. В последните си години Уилям Буут се радва на всеобщо одобрение и е канен на приеми от много държавни глави, които се възхищават от дейността му. Той продължава да служи на Господа почти до сетния си дъх. Когато умира на 83-годишна възраст през 1912 г., на погребението му се стичат 40 000 души, включително и кралицата.

Днес Армията на спасението е световно призната институция.

      Квакери – движение в англосаксонското протестантство, зародило се през XVII век в Англия – б. пр.

      През 1857 г. голяма част от това движение се обединява с Уеслианската асоциация и се образува Обединената методистка свободна църква – б. пр.