Уводни статии

Въплътеното Писмо говори!

Един милион рождествени картички в пощенската кутия на малката Сафайър! Едва ли някога пощальоните в онзи нюйоркски квартал са имали толкова работа в навечерието на празниците! 
Две години по-рано фатален пожар вкъщи отнема живота на бащата, сестричката и двете братчета на Сафайър Тери. Майка ѝ получава 11 години затвор за лъжливи показания под клетва. Макар да оцелява в огнения кошмар, шестгодишното момиче е с обезобразено лице и изгубено семейство. Поредица тежки операции с присаждане на кожа не помагат особено за външния ѝ вид. 

Предизвикателството на Реформацията

На 31 октомври 1517 г. августинският монах Мартин Лутер закача на вратите на Витенбергската църква своите 95 тезиса и без да съзнава това, поставя началото на движение, което историята ще запомни като протестантската Реформация. Този месец ние честваме нейната 500 годишнина. 

В светлината на Преображение

Празникът Преображение често остава встрани от нашето внимание. Трудно ни е някак си да разграничим преобразяването на Исус Христос пред трима от учениците Му от всички останали знамения на наближилото и пребиваващо между нас Царство Божие. Изцеленията, укротяването на стихиите, насищането на хиляди – нима това не са все свидетелства за непосредственото нахлуване на Божието действие в човешкия свят, за благодатното присъствие на Някой, Чието име евреите не смееха да произнесат!

Образование и ученичество

През изминалия месец новините на няколко пъти насочиха общественото внимание към проблемите на българското образование. И макар че като българин и баща аз съм загрижен за големия брой слаби оценки, които нашите деца показват на проверовъчните изпити и за по-големия проблем, на който те са просто симптом, моите мисли неволно тръгнаха в друга посока. Ако трябва да оценим качеството на християнско ученичество в нашите църкви какви биха били оценките? Как можем да подобрим нашата „образователна система“?

Църквата на Светия Дух


Слизането на Св. Дух над апостолите 
Сирийското евангелие на монаха Равула, VI век

Християните често пъти говорят за Църквата като за „Божия“ (I Кор. 10:32; Гал. 1:13; I Тим. 3:5) и я наричат „тяло Христово“ (I Кор. 12:27; Ефес. 4:12). Но сякаш доста по-рядко мислят за нея като за Църква на Светия Дух. 

Велик ден


Жак Тисо, „Възкресението“

Богатството на българския език се изразява дори при употребата на думата „Великден“. „Днес е Великден“, казваме ние, с което искаме да подчертаем колко голям и важен е денят, в който нашият Господ е възкръснал. Много неща губят своето значение от честата употреба. По традиция ние се поздравяваме с: „Христос възкресе" – „Наистина възкресе.“ Казваме: „Днес е велик ден.“ 
 
Но само в българския език денят на Възкресение Христово се нарича Великден.

Защо Възкресение Христово е велик ден

 
 

Благословен, който идва в името Господне

Фокусът на априлския брой на “Зорница” тази година съвсем естествено се отнася към празника Цветница (на 24 април) и към събитията, свързани със влизането на Господ Исус в Ерусалим. Цветница се свързва с разцвета на пролетта. Зимата като че ли се колебае  да си отиде, но виждаме – пролетта е вече тук и нищо не може да я спре!

Страници

Subscribe to RSS - Уводни статии