Редакционни

МАРТ 2019

Какво ново в „Зорница“?

Скъпи приятели, може би някои от вас са посегнали към този брой с подобен въпрос.

Зададох си го и аз, като негов редактор, този месец. Малко сивеещите листове, на които (все още) го печатаме не обещават сензационни новини. Но не е ли сензационно и истинско чудо, че Бог дава един особен дух на упорит ентусиазъм на една малка група от доброволци наречена „редакционна колегия“ (виж последната страница), за да се събира всеки месец и да проектира поредното издание на вестника. Правим го в завидна атмосфера на човешко и духовно общуване. Правим го с радост, макар че всеки от нас е „затънал до гуша“ в камара от други дела и задължения. Чувстваме се привилегировани да участваме в продължението на историята на най-стария периодичен вестник.

ДЕКЕМВРИ 2018

Наближава краят на годината. По това време, повечето хора се чувстват някак празнично, обнадеждено, оптимистично. Все по-често чуваме песента „Джингъл белс“. Медиите говорят за „магията на Коледа“ и ни пожелават някакси да станем по-добри, просто поради това, че скоро ще празнуваме „Коледа“. Все повече домове, магазини, улици се окичват с красиви светлинни украси за наближаващите празници. Кое, обаче, бележи началото на нашата лична Нова година?

НОЕМВРИ 2018

Уважаеми читателю,

Пред себе си държиш поредния брой на вестник “Зорница”. Може би ще си кажеш: Е, добре! И този път са се справили. Има интересни заглавия. Но аз няма да ти говоря за съдържанието на вестника. Ще те насърча да помислиш какво можеш да направиш с него.

ОКТОМВРИ 2018

Отново е Октомври и отново творението сменя цветовете си, жетвата вече е прибрана, а есенните плодове са по дърветата и ние вкусваме от тях. Този месец ще отбележим Деня на благодарността. Ще отрупаме амвоните с плодове, зеленчуци, пити, мед и всякакви вкусотии и с това отново ще си припомним, колко много ни е дарил Бог през годината.  Признателността е нещо, което би трябвало лесно да извира от човешкото сърце, когато то е задоволено. Дали обаче е така в действителност?

СЕПТЕМРИ 2018

Лятото обикновено е време за почивка и често един от най-очакваните моменти от годината. Когато дойде краят му, ние се завръщаме у дома, носейки със себе си хубави спомени, разкази за местата, на които сме били, снимки, запечатали хубавите ни преживявания, и, ако сме имали късмет, не чак толкова изтънели джобове. И макар че връщането към обичайните задължения да не въодушевява повечето от нас, ние все пак се чувстваме отпочинали и освежени, а предстоящата среща с приятелите, които не сме виждали известно време, придава дори лек привкус на нетърпение.

ЯНУАРИ 2018

„За много години!“ Стиснахме си ръцете с един брат в Господа след последното богослужение през отминалата 2017 г. „Винаги съм се учудвал защо вярващите се поздравяват така“, усмихна се той. Изглежда наистина учудващо. Та нали сме  „чужден­ци и пришълци на земята“ (Евр. 11:13)? Нали очакваме ново небе и нова земя? Не копнеем ли възкръсналият и прославен Христос да се върне още утре и да съди този грешен свят? 

НОЕМВРИ 2017

Годишните празници интересно са подредили близо един до друг Деня на Реформацията, на будителите и на Библията. Още по-интересна е връзката, която можем да направим между тях. Реформаторите без съмнение са били будители. Те са станали такива, понеже са се върнали към Библията, откривайки живото въплътено Слово в писаното слово.

ОКТОМВРИ 2017

500 ГОДИНИ

Скъпи читателю,

Сигурно вече си разбрал, че тази година отбелязваме 500 години от Реформацията. Голямо събитие, нали! Затова този брой на „Зорница” е посветен именно на връщането отново към основите на нашата вяра – само по благодат, само чрез вяра, само чрез Христос, само Писанието, само на Бога слава. Основните постулати на Реформацията ни поставят на колене пред величието и милостта на Бога, Който до толкова ни обича, че става човек, за да ни замести на дървения кръст. Това спасение не може да се опише с думи, не може да се купи с каквито и да било индулгенции. То идва от Бога и се приема чрез вяра. То идва от Бога и се живее чрез вяра. То идва от Бога и се проповядва чрез вяра.

АВГУСТ 2017

РАБОТА И ПОЧИВКА

Лятото е интересен сезон. Ежедневните горещини и упорито пълзящите нагоре температури могат да се сторят рай за почиващия и ад за работещия. В зависимост от това дали плановете ни за деня включват да се настаним на шезлонга с крака блажено цапащи в морската вода, да поемем по стръмната пътека, водеща към покоряване на някой планински връх, или необходимостта отново да се явим на работа в жегата, слънцето може да ни се усмихва мило или (по думите на поета) да е „спряло в небето и сърдито да пече.“ Впрочем в Южното полукълбо сезоните са „обърнати,“ така че там настоящите зимни реалности вероятно се мерят с друг аршин.

Страници

Subscribe to RSS - Редакционни