Редакционни

Редакционна 11/2017

Годишните празници интересно са подредили близо един до друг Деня на Реформацията, на будителите и на Библията. Още по-интересна е връзката, която можем да направим между тях. Реформаторите без съмнение са били будители. Те са станали такива, понеже са се върнали към Библията, откривайки живото въплътено Слово в писаното слово.

Редакционна: ЮЛИ

Уважаеми читателю,

В социалните мрежи се появи коментар, че след Брекзит англичаните започнали трескаво да търсят из интернет какво означава терминът „Европейски съюз“. Това шеговито намигване към нашите „островни“ приятели обаче повдига въпроси за ползата от информираността в този осведомен свят.

Редакционна: ЮНИ

Кутсузлии и късметлии

Под наслов „Истории за щастието” в последния ден на май националната телевизия излъчи репортаж за 64-годишния Петър Петров от Ямбол, който за последните три години намерил цели 1001 четирилистни детелини. Първоначално си записвал датата на всяка следваща. Но после станали твърде много. Когато стигнал до 777 бройки, спрял да ги бере. Решил да насочва други хора, за да сподели малко от щастието си.

Редакционна: МАЙ

Ако месец май преминава в българския обществен живот под знака на празниците на славянската писменост и култура, то с още по-голяма настойчивост трябва да говорим през май тази година за християнската писменост и култура.

Редакционна: АПРИЛ

Тази година църковният календар показва едно интересно съвпадение. Докато Източната църква празнува Благовещение, Западната отбелязва Разпети петък. Това са точно двете събития, които отразяват началото и края на земния живот на Христос. Вероятно това може да ни помогне, вместо да се съсредоточаваме върху богословското съдържание на едно от тях (само по себе си полезно и напълно легитимно упражнение), да видим цялото в неговата пълнота.

Редакционна: МАРТ

Тя беше толкова малка, едва в своите юношески години. Всичко вървеше по план. Беше сгодена и скоро с мъжа си щяха да създадат семейство. Днес бихме осъдили този брак като твърде ранен, а нея порицали, че си похабява живота много бързо.

Редакционна: ФЕВРУАРИ

„Хайде сега, човече, избягай мъничко от твоите дела, скрий се малко от суетните си мисли. Хвърли сега гнетящите те грижи и отложи усилните си занимания. Освободи се миг поне за Бога и отдъхни за мъничко в Него. Влез в скришната стаичка на ума си (Мат. 6:6), прогони всичко освен Бога и туй, което ти помага да Го дириш, и там като си заключиш вратата, потърси Го. Кажи сега цяло мое сърце, кажи сега на Бога: Търся лицето Ти, лицето Ти, Господи диря (Пс. 26:8).”

Редакционна: ЯНУАРИ

ПОБЕДА В КРЪВТА
Това е българското заглавие на документалната драма за живота на колоездача Ланс Армстронг. Лентата на сценариста Джон Ходж представя кариерата на 7-кратния победител в Тур дьо Франс. Амбициозният нрав и сложната психика на атлета се изследват на фона на безпрецедентните обвинения в допинг. 

Subscribe to RSS - Редакционни