През този месец в християнската история

Един византийски предвестник на Реформацията - св. Симеон нови богослов

Симеон Нови Богослов е малко познат християнски автор. В последните няколко десетилетия обаче интересът към него започва забележително да нараства. Неговите произведения се оказват важно свързващо звено в развитието на византийската богословска традиция между класическия патристичен период  и по-късната  исихастка школа. Симеон (949–1022 г.) живее по времето на Македонската династия от царуването на император Константин VІІ Багренородни до това на Василий ІІ Българоубиец. Ако за Българското царство този период е белязан с трагичен разгром, то  Византия  преживява, по това време  особен политически и културен възход наричан от някои „Македонски ренесанс“.

Леонард Ойлер, математик и апологет

Волтер и пруският крал Фридрих Велики се отнасяли с насмешка към него. Руската императрица Екатерина I го назначила на работа в Петербург. Математиците благоговеят пред името му. А то е Леонард Ойлер. Синът на протестантския пастир Паул Ойлер се появява на бял свят na 17 април 1707 година в швейцарския град Базел.

Ойлер отрано проявява обещаващи математически способности и по-късно напълно ще оправдае очакванията. Пълните му събрани съчинения се побират в 60 тома с енциклопедичен обем! Той се смята за основател на математическия анализ и спомага за огромен напредък в аритметиката, в геометрията, в тригонометрията и в диференциалното и интегрално смятане. Въведените от него означения се използват до ден днешен. Той дава името си на Ойлеровата константа, Ойлеровите числа, Ойлеровите интеграли и други математични форми.

Четиридесет души умират на леда заради Христа

Западна фасада на църквата „Св. Четиридесет мъченици“ във Велико Търново днес
Западна фасада на църквата „Св. Четиридесет мъченици“ във Велико Търново днес

Агрикола, губернаторът на римската провинция Армения, получава доклад за случай на метеж. Император Лициний е започнал гонения срещу християните и се е разпоредил във всички военни части да се принесат жертви на идолите. Но ето че четиридесет войника от XII Мълниеносен легион (Legio XII Fuminata) са отказали да изпълнят заповедта. Губернаторът се разпорежда да бъдат арестувани. Четиридесетте са изправени пред него в едно ветровито утро в Севастия. Това са хора, доказали мъжеството си в много битки, и лицата им излъчват смелост.  Агрикола е решен да ги вразуми.

Убийството на един защитник на слабите

През 1979 г. Арнулфо Ромеро, архиепископът на Ел Салвадор, е номиниран за Нобеловата награда за мир. Двадесет и трима американски конгресмени подкрепят предложението със следните думи: „Като личност, отличаваща се с ненадмината смелост и честност, архиепископ Ромеро не се поддаде на заплахите на властимащите, които се опитваха да го направят послушен.“

Още от ръкополагането му през 1977 г. Ромеро получава редовно заплахи както от десните, така и от левите сили в разкъсваната от граждански конфликти страна, управлявана от военен режим. Застъпва се енергично за потиснатите свои сънародници. Осъжда остро убийствата и отвличанията, превърнали се във всекидневие в Салвадор. Човешките права не бива да се нарушават в името на държавността или на авторитета на армията, настоява Ромеро.

Историята на всеки поклонник на Бога, описана от Бънян

Една от най-популярните книги в християнския свят след Библията е била публикувана преди малко повече от 340 години – на 18 февруари 1678 г. Смята се и за първия роман, написан на английски. Това е една история, изпълнена с фантастични същества и смъртни опасности. В многобройните си приключения нейният главен герой се бори с беснеещ дракон, нагазва в тресавище, от което не може да се измъкне сам, и бива окован в един замък, ставайки пленник на отчаянието.

Обръщението на Дуайт Муди

Големият американски благовестител и издател Дуайт Муди (1837-1899 г.) е посещавал училище едва до V клас. Той не произнасял правилно много думи, а граматиката му била ужасна. Обноските му били груби и недодялани и затова Муди никога не бил ръкоположен за свещенослужител. Веднъж, още преди да стане християнин, той така вбесил с лудориите си един италиански продавач на обувки, че последният го погнал с остър нож и насмалко щял да го убие. И въпреки всичко, Бог използвал Дуайт Муди, за да доведе хиляди хора до вяра в Христа. Неговият нов живот в служба на Евангелието започнал от деня на обращението му, точно преди 165 години.

Тишендорф възстановява новозаветния текст

„През 1840 г. се отправих за Париж... макар че нямах достатъчно средства да си купя дори костюм за път. Когато пристигнах, ми бяха останали едва 50 талера – останалите похарчих за пътуването.” Това пише младият Константин Тишендорф, който по-късно ще стане най-видният библеист на своя век. Благодарение на него до  нас е достигнал един от най-ранните преписи на целия Нов Завет, Codex Sinaiticus, датиран към 325 г. сл. Хр.

Как беше съкрушен националният елит на България

 

Към края на XIX и началото на XX век България излиза от своето Възраждане с голям духовен и интелектуален потенциал. Въпреки историческите превратности и катастрофалните последствия от войните в периода 1913-1918 г. следващите две десетилетия на Третото българско царство са белязани от осезаем напредък и от постепенното оформяне на същински национален елит: духовен, политически, стопански, културен, военен. Малката ни държава има всички шансове да се впише в семейството на развитите европейски страни. Но установената след преврата на 9 септември 1944 г. комунистическа диктатура успява да зачеркне тези перспективи. Особено чрез проведения планомерен и всеобхватен погром на националния елит.

Страници

Subscribe to RSS - През този месец в християнската история